r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte wil dat EU meebetaalt aan opvang vluchtelingen in Polen

maandag 21 maart 2022, 20:48
Polen op landkaart
Bron: © PDC

WARSCHAU (ANP) - Polen vangt zoveel vluchtelingen uit Oekraïne op dat het "logisch" is dat de EU de regering in Warschau financieel gaat ondersteunen. Dat zei premier Mark Rutte maandag na een gesprek met de Poolse premier Mateusz Morawiecki.

Rutte denkt dat het om een bedrag van 500 miljoen of een miljard euro zal gaan. "Dit gaat om een acute crisis", zei Rutte. Al meer dan twee miljoen mensen uit Oekraïne zijn de grens met Polen overgestoken. "We zoeken een pragmatische oplossing."

De financiële assistentie in deze crisissituatie staat volgens Rutte helemaal los van het Europese coronaherstelfonds. Daaruit kan Warschau zo'n 35 miljard euro krijgen, maar dan moet het land wel aan de eisen van een rechtsstaat voldoen.

De oerconservatieve Poolse regering van Morawiecki lag de afgelopen jaren onder vuur omdat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht wordt aangetast. Ook werden vrouwenrechten beperkt en kwamen er lhbti-vrije zones in sommige delen van het land.

De Poolse premier maakte in een gezamenlijke persconferentie duidelijk dat hij niets ziet in het overbrengen van Oekraïense vluchtelingen van Polen naar Nederland. Hij wil wel graag financiële hulp bij de opvang. Er moet geld komen voor huisvesting, zorg en onderwijs.

Rutte ging ook langs in een sporthal waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Hij werd daar rondgeleid door burgemeester Rafal Trzaskowki van de Poolse hoofdstad. Die vroeg Rutte om een deel van het EU-geld direct aan vluchtelingen, hulporganisaties en lokale overheden te geven.

Rutte wil dat nader onderzoeken om te bezien of dat een reëel voorstel is, zei hij na afloop. "Het lijkt een verstandige gedachte."

Volgens de burgemeester is er een groot gebrek aan opvangplekken. Bovendien moeten mensen toegang krijgen tot voorzieningen als zorg en onderwijs. Ook moet er huisvesting voor de lange termijn worden gevonden.

In Warschau met 1,8 miljoen inwoners zijn ongeveer 300.000 Oekraïense vluchtelingen. De centrale overheid laat veel van de opvang over aan particulieren, hulporganisaties en lokale overheden.

Delen

Terug naar boven