r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU trekt nog eens 500 miljoen uit voor militaire hulp Oekraïne

maandag 21 maart 2022, 19:55
Shirt Oekraïne in Europees Parlement
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie verdubbelt het budget van het fonds waaruit ze wapens en militair materieel voor Oekraïne bekostigt. Er komt nog eens 500 miljoen euro bij, hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen afgesproken.

Van het extra bedrag is opnieuw 450 miljoen euro bestemd voor wapentuig en munitie. De rest gaat naar "niet dodelijke" materialen als helmen, scherfvesten en EHBO-trommels.

EU-landen die Oekraïne willen helpen zich tegen Rusland te verdedigen, kunnen wapenleveranties declareren bij het fonds. De zogeheten 'vredesfaciliteit' wordt gevuld met bijdragen van de lidstaten, die dus zullen moeten bijleggen om het fonds uit te breiden.

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken, die maandag in Brussel met zijn EU-collega's over de Russische oorlog tegen Oekraïne overlegde, "verwelkomt het akkoord. De ongekende Russische agressie heeft enorme impact op de Europese veiligheid", memoreert hij. "Dit vereist dat we snel handelen. Oekraïne verdient onze maximale steun."

Onder anderen EU-buitenlandchef Josep Borrell kondigde het extra geld anderhalve week geleden al aan, maar toen bleek er nog geen overeenstemming.

Delen

Terug naar boven