r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU denkt over miljardenfonds voor Oekraïne

vrijdag 18 maart 2022, 21:30
Vlag EU-Oekraïne
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie denkt erover een miljardenfonds op te zetten om Oekraïne door de oorlog en daaropvolgende wederopbouw heen te helpen. Oekraïne zit immers in hoge geldnood nu het land zelf zeer moeilijk kan lenen en investeerder na investeerder een veilig heenkomen zoekt, zegt voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de EU-landen.

Het plan ontsproot vrijdag volgens Michel in een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Het fonds moet worden gevuld met giften van landen, zegt hij. Daarvoor zou een donorconferentie moeten worden belegd. De EU-leiders bespreken het plan komende week op hun top in Brussel.

In eerste instantie zou Oekraïne uit het solidariteitsfonds kunnen putten om de overheid draaiende te houden, eerste levensbehoeften in te kopen en de verdediging tegen Rusland te bekostigen, lichten Brusselse bronnen toe. Op langere termijn kan het fonds helpen het land weer op te bouwen en het economisch nauwer te doen aansluiten bij het Westen.

Delen

Terug naar boven