r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

ECB: banken moeten meer informatie geven over 'klimaatrisico's'

maandag 14 maart 2022, 14:31
ECB in Frankfurt

FRANKFURT(ANP/BLOOMBERG) - Banken moeten meer informatie geven over de financiële risico's die zij lopen door klimaatverandering. Dat zegt de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens de ECB vormen de gevolgen van klimaatverandering zoals overstromingen en extreem weer een gevaar voor banken vanwege de verliezen die ze kunnen lijden op investeringen.

De ECB verwacht hier tegen het einde van het jaar forse vooruitgang te zien in de bankensector. De banken moet daarvoor duidelijke actie ondernemen, aldus de ECB. Nu rapporteert nog maar ongeveer de helft van de financiële instellingen die onder toezicht staan van de ECB relevante informatie rond klimaatrisico's en prestaties. En slechts 15 procent van de banken komt met data over de uitstoot die zij financieren met hun beleggingen, aldus de centrale bank.

De ECB heeft al gezegd dat klimaatrisico's steeds belangrijker worden als het gaat om toezicht op banken en dat die gevolgen kunnen hebben voor de kapitaaleisen die aan banken worden gesteld. Banken met verhoogde klimaatrisico's zullen dan mogelijk grotere financiële reserves moeten aanhouden.

Delen

Terug naar boven