r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte verwelkomt Brussels plan voor afbouw Russisch gas

woensdag 9 maart 2022, 11:09
Mark RUTTE
Bron: The Council of the European Union

PARIJS (ANP) - Premier Mark Rutte verwelkomt de plannen van de Europese Commissie om af te raken van Russisch aardgas. "Laten we het verwezenlijken", zei hij op bezoek in Parijs. "Er is geen tijd te verliezen."

De afhankelijkheid van de grillen van hofleverancier Rusland verzwakt de Europese Unie, stelt Rutte. "De Russen zijn meesters in pijplijnpolitiek en dat speelt Poetin in de kaart." Dat was allemaal niet onbekend, erkent Rutte, "maar we hebben te lang getreuzeld" om er wat aan te doen.

Rutte wil net als de commissie haast maken met het vinden van alternatieven. Ook moeten EU-landen, waarvan het een veel afhankelijker van Rusland is dan het andere, beter met elkaar worden verbonden om bijvoorbeeld schommelingen op te vangen.

Om de slagkracht van de EU op het wereldtoneel te vergroten moeten economische hervormingen verder worden aangemoedigd, stelde Rutte verder in een toespraak op de prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po. Hij wil EU-landen die hun economieën hervormen, meer tijd gunnen om aan de Europese begrotingsregels te voldoen.

De discussie over die limieten op begrotingstekort en staatsschuld is weer in volle gang nu een einde aan de coronacrisis, waarvoor ze waren opgeschort, wenkt. Het debat is altijd verhit, met de traditionele tegenstelling tussen grofweg zuinige noordelijke landen met een doorgaans uitgesproken Nederland en lossere zuidelijke lidstaten.

Delen

Terug naar boven