r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Nederlandse internetaanbieders blokkeren zes Russische mediasites

dinsdag 8 maart 2022, 11:07
een volwassen vrouw programmeert op de Mac

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse internetaanbieders blokkeren zes Russische mediasites, zo laten verschillende providers dinsdag desgevraagd weten. Maandag heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hen laten weten dat ze vijf sites van RT en de site van Sputnik mogen blokkeren. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de EU-sancties tegen Rusland.

ACM heeft de providers zes websites doorgegeven die geblokkeerd mogen worden. Het gaat om de adressen naar RT English, RT UK, RT Germany, RT France, RT Spanish en de site van Sputnik. Woordvoerders van VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile laten weten de sites te blokkeren. VodafoneZiggo verwacht dit "zo snel mogelijk, waarschijnlijk dinsdag" voor elkaar te hebben en ook T-Mobile zegt de blokkade "zo snel mogelijk" te organiseren.

KPN laat weten gevolg te geven aan het EU-verbod "ondanks onze fundamentele bezwaren tegen het blokkeren van websites". De woordvoerder licht toe dat "het niet aan ons is om te bepalen wat goed en slecht is". KPN zou volgens de woordvoerder niet moeten bepalen welke content wel en niet doorgeven wordt. De provider wil gevolg geven aan de opdracht van "netneutraliteit: wij bepalen niet met knoppen welke sites wel en niet aan kunnen blijven". Desondanks verwacht KPN dinsdag rond het middaguur de blokkade van de Russische staatsmedia georganiseerd te hebben.

Terug naar boven