r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Staatssecretaris Van der Burg: ruimhartige opvang Oekraïners

donderdag 3 maart 2022, 19:07
Protest
Bron: flickr/Takver

BRUSSEL (ANP) - Nederland zal mensen die op de vlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne "ruimhartig opvangen", zei staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) na afloop van een vergadering met zijn EU-collega's in Brussel. Daar bereikten ze een akkoord over een tijdelijke, beschermde status voor Oekraïense vluchtelingen waarmee zij minstens een jaar zonder asielprocedures in een EU-land mogen verblijven. Ze krijgen ook het recht op werk en toegang tot noodzakelijke voorzieningen als school of medische zorg, legde hij uit.

Van der Burg zei dat aan een plan wordt gewerkt om Nederlanders op te roepen tijdelijk een kamer of vakantiehuis ter beschikking te stellen. "We zullen het met elkaar moeten klaren. We hebben altijd gezegd dat vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio en de Europese Unie is in dit geval de regio." In België hebben in een paar dagen al meer dan 10.000 mensen een plek voor Oekraïense vluchtelingen aangeboden na een landelijke oproep.

Nu al kunnen Oekraïense burgers dankzij een verdrag met de EU tot negentig dagen zonder visum in de EU verblijven en hoeven ze zich dus nergens te melden. Toch hebben tot nu toe 250 vluchtelingen uit Oekraïne zich bij de overheid gemeld. Van der Burg zei geen idee te hebben hoeveel Oekraïners daarnaast zijn opgevangen door familie en vrienden of in een hotel zijn gaan zitten.

De EU-ministers stemden in met een voorstel van de Europese Commissie om een twintig jaar oude speciale regeling voor vluchtelingen te activeren. Die werd na de oorlog in Joegoslavië ontworpen om de verwachte stromen vluchtelingen op te vangen maar is nooit gebruikt, ook niet toen in 2015 grote vluchtelingenstromen vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika de EU bereikten. Het is de eerste keer dat de regeling wordt geactiveerd. "Het zijn ook bijzondere tijden", aldus Van der Burg. Geen van de EU-landen sprak zich uit tegen de regeling.

Volgens de laatste cijfers van woensdagavond was het aantal naar de EU gevluchte Oekraïners toen opgelopen tot 800.000. Ze komen vooral terecht in de vier buurlanden van Oekraïne: Polen, Hongarije, Roemenië en Slowakije.

Delen

Terug naar boven