r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Renteverhoging ECB dit jaar onwaarschijnlijker door inval in Oekraïne

dinsdag 1 maart 2022, 12:00
ECB in Frankfurt

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog dit jaar de rente zal verhogen lijkt door de Russische de inval in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland een stuk onwaarschijnlijker. Volgens handelaren en analisten is het aannemelijk dat de ECB wacht met een rentestap vanwege de economische gevolgen van de oorlog.

Volgens ramingen van persbureau Bloomberg wordt op de financiële markten nu alom rekening gehouden met een eerste rentestap in 2023. Bij een eerdere raming werd nog ingezet op een eerste rentestap dit najaar, waarbij de depositorente voor het eerst sinds 2014 weer op nul zou uitkomen. Nu is het nog zo dat banken moeten betalen om geld bij de ECB te stallen.

De ECB zei onlangs de gevolgen van het conflict voor de economie van de eurozone nauwlettend in de gaten te houden. Eerder was de verwachting dat de ECB zijn steunpakket versneld zou afbouwen. Dat zou ook ruimte bieden voor een renteverhoging dit jaar. Vanwege de hoge inflatie zinspelen verschillende ECB-leden hier al enige tijd op.

De Russische inval in Oekraïne maakt dat de situatie anders is. Zo stegen de prijzen voor olie en gas sterk, wat weer effect heeft op de inflatie. Ook sancties tegen Rusland hebben een prijsopdrijvend effect. Die inval kan er ook toe leiden dat beleidsmakers voorzichtiger zijn en de afbouw van de steunpakketten vertragen om de economie een extra steuntje te blijven geven.

Terug naar boven