r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte vindt praten over EU-toetreding Oekraïne niet zinvol

dinsdag 1 maart 2022, 8:12
gewijzigd
Mark Rutte
Bron: The Council

DEN HAAG (ANP) - Praten over toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie is nu niet zinvol, vindt premier Mark Rutte. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie sprak zich zondag uit voor toetreding op termijn van het belaagde Oost-Europese land tot de unie.

Het is "geen goede discussie" om het hier nu over te hebben, zei Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Zo gaan we Oekraïne niet helpen." Uitbreiding van de Europese Unie is een heel complex, tijdrovend en ingewikkeld proces, aldus de minister-president.

Hij pleit voor een veel intensievere samenwerking op korte termijn met landen in het oosten. Dat geldt niet alleen voor Oekraïne, maar ook voor Moldavië en Georgië. Volgens hem kan de samenwerking versterkt worden via het Oostelijk Partnerschap dat de EU met deze landen heeft gesloten.

De minister-president zei de uitspraak te snappen van voorzitter Von der Leyen. Ze sprak de woorden kort na een telefonisch onderhoud met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. "Maar ik denk dat het nu beter is om ons op de kortere termijn te richten", aldus Rutte.

Hij denkt daarbij vooral aan "praktische oplossingen", zei hij na afloop van het debat. De 27 Europese leiders zouden volgens de premier, zoals voorzitter Charles van de Europese Raad heeft voorgesteld, "met een zekere regelmaat" vergaderingen kunnen hebben met de Oekraïense president.

Zelenski tekende maandag al een brief waarin hij het lidmaatschap van de EU aanvraagt. "Dat staat ieder land in Europa vrij", reageerde Rutte. "Nu begint er een ongelofelijk bureaucratisch proces. Dat duurt jaren." Hij wees erop dat hij in de twaalf jaar dat hij premier is alleen Kroatië heeft zien toetreden.

Delen

Terug naar boven