r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Scholz: wereld in 'nieuw tijdperk' na Russische invasie, investering van 100 miljard in defensie

zondag 27 februari 2022, 13:39
gewijzigd
Olaf Scholz (Flickr / SPD.de / © Florian Jaenicke)
Bron: Flickr / SPD.de / © Florian Jaenicke

BERLIJN (ANP/RTR/AFP) - De wereld is in een nieuw tijdperk beland nu Rusland buurland Oekraïne is binnengevallen, zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Volgens hem moeten westerse bondgenoten besluiten of ze krachtig genoeg zijn om beperkingen op te leggen aan "oorlogszuchtige" mensen, zoals de Russische president Vladimir Poetin.

De bondskanselier deed zijn uitspraken tijdens een ingelaste zitting van de Duitse Bondsdag. "In essentie moeten we ons afvragen of macht dat wat juist is kan verslaan", zei hij. Scholz vermoedt dat Poetin een Russisch Rijk wil creëren.

Volgens Scholz gaat Duitsland naar aanleiding van de Russische invasie meer investeren in de nationale veiligheid. Zo wordt dit jaar 100 miljard euro geïnvesteerd in het Duitse leger, wat neerkomt op 2 procent van het bruto binnenlands product. Ook de komende jaren zal dit budget gelden. Ook wil de bondskanselier dat Duitsland minder afhankelijk wordt van individuele gasleveranciers. Op dit moment is de Europese Unie grotendeels afhankelijk van Russisch gas.

Net als de meeste andere EU-landen heeft Duitsland ook besloten het luchtruim te sluiten voor Russische vliegtuigen. Die maatregel gaat zondagmiddag in en geldt drie maanden.

Scholz zei dat Duitsland nog steeds open staat om te praten, maar waarschuwde dat Moskou dan wel voor "een echte dialoog" open moet staan. "Wij zullen geen gesprekken weigeren met Rusland. Zelfs in deze extreme situatie is het onze diplomatieke taak om de communicatie gaande te houden", zei hij. "Iets anders doen zou onverstandig zijn".

Delen

Terug naar boven