r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tweede pakket EU-sancties tegen Rusland officieel rond, ook tegen Poetin

vrijdag 25 februari 2022, 22:47
gewijzigd
Charles Michel komt aan bij Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-sancties die de Russische economie en elite, inclusief president Poetin, moeten treffen zijn officieel goedgekeurd. De buitenlandministers van de EU-landen gaven vrijdag hun akkoord en maken zich al meteen op voor een volgend pakket strafmaatregelen. De Britse regering liet weten die stap ook te nemen.

Het was al duidelijk dat de EU met de nieuwe sancties Russische banken en staatsbedrijven op de korrel neemt. Naast de financiële sector worden ook de energie- en luchtvaartbranche geraakt. De export van sommige hightechproducten en goederen die ook militaire doeleinden kunnen dienen wordt aan banden gelegd. Russen met een diplomatiek paspoort kunnen niet langer makkelijker naar de EU reizen. En nog eens een flink aantal Russen krijgt geen toegang meer tot de EU en eventueel daar gestald geld.

Dat laatste geldt straks ook voor Poetin en zijn buitenlandminister Sergej Lavrov. Aanvankelijk schrokken de EU-landen daarvoor terug uit angst alle mogelijkheden voor een diplomatieke oplossing voor de Russische oorlog tegen Oekraïne te verspelen. Een inreisverbod, dat normaliter samengaat met het bevriezen van tegoeden, zou toekomstige besprekingen met de belangrijkste Russische gesprekspartners bemoeilijken. Daarom bevriest de EU hun Europese vermogen, maar laat zij reisbeperkingen achterwege.

De EU wil Rusland nog niet weren uit het internationale betaalsysteem SWIFT. Maar de druk vanuit onder meer Oekraïne om dat toch te doen groeit. De Europese Centrale Bank en de Europese Commissie gaan snel onderzoeken wat die stap voor nadelige effecten zou kunnen hebben voor de EU-landen.

Delen

Terug naar boven