r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel wil makers slimme apparaten verplichten data te delen

woensdag 23 februari 2022, 19:59

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil het gebruik bevorderen van de massa data die 'slimme' apparaten verzamelen door daarvoor betere regels te maken. Zo moet een autofabrikant de informatie die een auto met al zijn snufjes verzamelt op verzoek van de eigenaar delen met diens vaste garagebedrijf.

Nu het zogeheten Internet van de Dingen met al zijn met het internet verbonden voertuigen, machines en apparaten een grote vlucht neemt, komen er grote hoeveelheden gebruiksgegevens los. Die bieden "een massa aan mogelijkheden" voor allerlei nieuwe diensten, maar worden volgens verantwoordelijk Eurocommissaris Margrethe Vestager nog nauwelijks benut. Ze noemt data een "essentiële hulpbron" voor de economische groei van de toekomst.

Gebruikers moeten gratis toegang krijgen tot hun eigen data, vindt de commissie. En die ook kosteloos kunnen verhuizen naar een concurrent of delen met een ander bedrijf. Dat biedt ook kansen voor het mkb, hoopt Vestager, dat nu nog een ongelijke strijd voert met grotere bedrijven die over veel data beschikken.

De voorgestelde Europese 'datawet' moet nog door het Europees Parlement en de EU-landen worden goedgekeurd. Onder andere grote bedrijven zijn kritisch en zullen proberen de plannen veranderd te krijgen.

Terug naar boven