r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte: beperkt pakket sancties tegen Russen

maandag 21 februari 2022, 22:34
Mark RUTTE
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (ANP) - De Europese Unie zal een "beperkt pakket sancties" tegen Russen aankondigen die bij het besluit betrokken waren om de afvallige regio's in het oosten van Oekraïne te erkennen. Dat zei premier Mark Rutte in het programma Jinek. Als Rusland het buurland daadwerkelijk binnentrekt, dan volgen "massieve sancties", waarschuwde hij.

Het gaat nu volgens Rutte bijvoorbeeld om mensen in het Russische parlement die betrokken waren bij het besluit om tegen president Vladimir Poetin te zeggen dat hij de Oekraïense regio's moet erkennen. Ook komen er sancties zijn tegen mensen in de afvallige regio's en hun financiële belangen. "Precieze besluitvorming vindt waarschijnlijk morgen plaats."

Maar als Rusland "een stap zet in Oekraïne dan ligt er een massief pakket sancties klaar", aldus de premier. Het binnentrekken van de afvallige volksrepubliekjes zal al voldoende zijn om dit zware pakket in werking te stellen, zei Rutte. Hij noemt het besluit van Poetin om Donetsk en Loehansk te erkennen een "zware escalatie" en "echt zeer ernstig".

Delen

Terug naar boven