r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oekraïne vraagt en krijgt EU-noodhulp zoals tenten en medicijnen

maandag 21 februari 2022, 13:56
Huis verwoest

BRUSSEL (ANP) - De regering van Oekraïne heeft de EU gevraagd om materiaal en medische goederen te sturen die mogelijk nodig zijn in het geval van een Russische invasie of andere escalatie van de situatie. Vijf landen hebben direct gereageerd op de hulpaanvraag en sturen onder meer tenten, noodgeneratoren, latrines en een geavanceerde medische post waar vijfhonderd gewonden kunnen worden behandeld, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Frankrijk, Oostenrijk, Ierland, Slovenië en Roemenië waren de eerste die zich hebben gemeld met beschikbaar materiaal. Ook duizenden latex handschoenen, beschermende maskers, dekens, geneesmiddelen en duizenden liters ontsmettingsmiddel gaan richting Oekraïne. "We zijn volledig solidair met het Oekraïense volk, ook met concrete hulp", zegt Eurocommissaris Janez Lenarčič (Crisisbeheer). "Ik verwacht de komende dagen meer steun uit andere EU-landen."

Voor de hulpoperatie heeft Brussel het zogeheten Europese mechanisme voor civiele bescherming (rescEU) ingeschakeld. Daar kan een land in een acute noodsituatie aan de bel trekken, en andere landen kunnen zich er melden om hulp aan te bieden. De commissie coördineert de operatie en betaalt het merendeel van de transportkosten.

Delen

Terug naar boven