r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: Raad Algemene Zaken en EU-stemmingen op het Binnenhof

dinsdag 22 februari 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Foreign Affairs Council
Bron: The Council of the European Union

Raad Algemene Zaken: Poolse rechtsstaat, gezondheid en de Conferentie

De ministers van Buitenlandse en Europese Zaken vergaderen vandaag in de Raad Algemene Zaken. De ministers, waaronder Wopke Hoekstra, houden allereerst een hoorzitting over de situatie van de rechtsstaat in Polen en de zogenaamde artikel 7 procedure. Deze procedure kan worden ingezet tegen lidstaten die de regels van de rechtsstaat schenden. Vorige week bepaalde het Europees Hof van Justitie al dat EU-landen die de rechtsstaat uithollen mogen worden gekort op subsidies.

Verder debatteren de ministers over het versterken van de paraatheid bij toekomstige gezondheidscrises en bereiden zij de Europese Raad van 24 en 25 maart voor. Tot slot informeert het Franse voorzitterschap de ministers over de voortgang van de Conferentie over de Toekomst van Europa. Naar verwachting zullen de uitkomsten van de discussies tussen burgers in de lente tot een eindconclusie leiden.


 
Tweede Kamer verhuizing plenaire-zaal
Bron: © Tweede Kamer

Veel stemmingen over Europa in de Tweede Kamer

Vandaag staan enkele stemmingen over EU-beleid op de agenda van de Tweede Kamer. Zo wordt er gestemd over de motie-Koekkoek, die pleit voor het invoeren van een EU-monitor voor alle Europese wetgeving en beleid. Deze digitale database zou informatie over Europese voorstellen voor wetgeving en beleid moeten bevatten. Dit maakt het makkelijker voor Kamerleden om zich een weg te vinden in Europees beleid, wat de controlerende functie van de Kamer op Europa-gebied moet vergroten.

Verder is er een stemming over een nieuw parlementair behandelvoorbehoud. De motie-Omtzigt roept op tot het plaatsen van een voorbehoud op de verordening voor het verlengen van het digitaal coronacertificaat. Recent maakte de Europese Commissie immers bekend het gebruik van de coronapas met een jaar te willen verlengen tot 1 juli 2023. Als de motie van Pieter Omtzigt wordt aangenomen, betekent dat dat de Tweede Kamer over de verlenging van de coronapas wil vergaderen voordat het kabinet goedkeuring in de Raad van Ministers geeft.

Tot slot stemt de Kamer over het beëindigen van een parlementair behandelvoorbehoud bij de EU-verordening voor transparantie en gerichte politieke reclame, en de richtlijn voor de verbetering van arbeidsomstandigheden van platformwerkers.


En verder...

Er staat nog meer Europa gepland in het parlement. De Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken heeft een gesprek over de Conferentie over de Toekomst van Europa met Europarlementariër Guy Verhofstadt. Verhofstadt is de delegatieleider van het Europees Parlement bij de Conferentie.

De ministers van Vervoer en Transport bespreken op de tweede dag van hun informele bijeenkomst de ontwikkelingen in de transportsector met Eurocommissaris voor Vervoer Adina Vălean.

De delegatie van de EP-commissie regionale ontwikkeling bezoekt voor de tweede dag Limburg om te inspecteren hoe het er voorstaat na de overstromingen afgelopen zomer. Onder andere europarlementariërs Vera Tax (PvdA) en Tom Berendsen (CDA) zijn hierbij aanwezig.


Europa in een oogopslag

 

DATUM/TIJD

ORGANISATIE

BELANGRIJKSTE AGENDAPUNTEN

22 februari, 10:00

Raad van de Europese Unie

Raad Algemene Zaken

22 februari, 15:00-15:30

Tweede Kamer, plenair

Stemmingen over moties en parlementaire behandelvoorbehouden

22 februari, 13:00-14:00

Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken

Gesprek over de Conferentie over de Toekomst van Europa met Guy Verhofstadt

22 februari

Raad van de Europese Unie

Informele bijeenkomst ministers van Vervoer

22 februari, 16:30

Eerste Kamercommissie voor Europese Zaken

Bespreking Raad Algemene Zaken

22 februari

Europees Parlement

Delegatie Commissie regionale ontwikkeling bezoekt Limburg

Delen

Terug naar boven