r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland vraagt Brussel om soepelheid voor vrije-uitloopei

donderdag 17 februari 2022, 19:34
Kip op grasveld

BRUSSEL (ANP) - Nederland en een tiental andere EU-landen vragen de Europese Commissie om minder streng te zijn voor vrije-uitloopeieren. Ze willen boeren sparen die hun kippen moeten binnenhouden wegens de vogelgriep en hun eieren daardoor gedegradeerd zien tot scharreleieren.

Kippen zitten al sinds 26 oktober opgehokt. Dat is langer dan de toegestane zestien weken. Sinds woensdag mogen hun eieren daarom niet langer vrije-uitloopei heten en brengen ze een stuk minder op.

Nederland en onder meer Italië, Oostenrijk en Denemarken willen dat de commissie de boeren wat respijt geeft, zeggen EU-bronnen. Zij zou de termijn kunnen verruimen of de voorwaarden kunnen versoepelen. Zo zouden boeren die hun kippen binnen wat meer in de watten leggen het predicaat bijvoorbeeld kunnen behouden, oppert een ingewijde.

Vogelgriep stak ooit maar af en toe de kop op, maar waart de laatste jaren haast voortdurend rond. Pluimvee zit daardoor steeds langer noodgedwongen binnen. De limiet is al eens versoepeld, maar dat volstaat niet.

Terug naar boven