r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bulgaarse nationalist brengt nazigroet in Europees parlement, maar ontkent zelf

donderdag 17 februari 2022, 14:16
gewijzigd
Europees Parlement
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

STRAATSBURG (ANP) - De Bulgaarse Europarlementariër die woensdag de Hitlergroet leek te brengen in het Europees Parlement is zich van geen kwaad bewust. Hij wuifde slechts ter verontschuldiging naar de voorzitter van dienst, beweert hij. Maar de voorzitter van het parlement is een onderzoek gestart dat de ultranationalistische Angel Dzhambazki een deel van zijn vergoeding of toegang tot vergaderingen kan kosten.

Dzhambazki stak woensdagavond de gestrekte rechterarm omhoog bij het verlaten van de plenaire vergaderzaal in Straatsburg. Hij had er een verhit debat gevoerd over sancties tegen Polen en Hongarije om het uithollen van de rechtsstaat en botste met collega's en de waarnemend voorzitter.

Het parlement bekijkt nu de beelden van het incident, zal Dzhambazki om tekst en uitleg vragen en komt mogelijk begin maart met strafmaatregelen, zegt een woordvoerder. "Een fascistische groet in het Europees Parlement is onacceptabel voor mij, altijd en overal", reageerde voorzitter Roberta Metsola.

Het gebaar van de Bulgaar kwam hem op felle kritiek te staan van andere Europarlementariërs. Zijn Nederlandse fractiegenoten van JA21 en SGP hebben hun conservatieve ECR-fractie om opheldering gevraagd, laten ze weten. Ze nemen "in de scherpst mogelijke bewoordingen" afstand van de "uiting", die lijkt te verwijzen "naar de donkerste tijden die Europa heeft gekend". De ECR "neemt de aantijgingen erg serieus" en stelt een intern onderzoek in.

Dzhambazki kiest de tegenaanval. Hij beticht critici ervan altijd maar weer met de Tweede Wereldoorlog te schermen en de zaak in het absurde te trekken. "Het spijt me als mijn onschuldige zwaai (die eigenlijk bedoeld was als excuus) iemand heeft beledigd", schrijft hij aan zijn collega's, maar de felle kritiek slaat volgens de Europarlementariër nergens op. "Dat iemand het met je oneens is betekent niet dat hij een nazi is."

"Een simpele zwaai, dat was alles", aldus Dzhambazki. "Ik ben eerlijk gezegd erg verbaasd dat ik dit moet uitleggen."

Terug naar boven