r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europa Vandaag: Top-EU Afrikaanse Unie van start

donderdag 17 februari 2022, 8:20

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Afrikaanse continent - EU-Afrika-top februari 2020
Bron: The Council of the European Union

Top EU-Afrikaanse Unie van Start

Vanmiddag begint de internationale top Europese Unie-Afrikaanse Unie. Tijdens de tweedaagse top hopen de Europese en Afrikaanse regeringsleiders een investeringspakket Afrika-Europa te lanceren. Hieruit moeten onder andere klimaat- en gezondheidsinvesteringen gefinancierd kunnen worden. Na de openingsceremonie om 14:45 beginnen om 16:00 de eerste rondetafelgesprekken.

Tijdens deze gesprekken zullen onder andere de verdeling van vaccins, klimaatverandering, en stabiliteit en veiligheid op het Afrikaanse continent besproken worden. De EU is institutioneel breed vertegenwoordigd: zowel de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen als de Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell nemen deel aan de top.


 
Josep BORRELL
Bron: The Council of the European Union

Josep Borrell naar de NAVO

Josep Borrell heeft een drukke agenda, want hij spreekt vandaag ook met defensieministers in NAVO-verband. De Hoge Vertegenwoordiger en de ministers zullen spreken over de spanningen in het grensgebied tussen Oekraïne en Rusland, en de samenwerking tussen de EU en de NAVO. Gisteren stemde het Europees Parlement in met een 'acute steunmaatregel' van 1.2 miljard euro voor Oekraïne. De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel stelde gisteren in reactie daarop voor om een donorconferentie voor Oekraïne te organiseren. "Ik denk dat we verder moeten gaan dan de 1,2 miljard euro die de EU heeft toegezegd", zei hij in het Europees Parlement.


 
Tweede Kamer
Bron: © Tweede Kamer

Tweeminutendebat in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is er vandaag een tweeminutendebat over de EU-informatievoorziening. Om te zorgen dat de Kamerleden goed op de hoogte zijn van wat er in Europa speelt, zijn er afspraken gemaakt over wat het kabinet hierover deelt. Zo kan de Kamer haar controlerende taak goed uitoefenen. In het debat dat de Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken hierover vorige week voerde, zegde minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken toe de informatievoorziening naar de Kamer te verbeteren.

 

En verder...

De plenaire week in het Europees Parlement nadert vandaag zijn einde. Er wordt in Straatsburg vooral gesproken en gestemd over mensenrechtenkwesties. Verder is de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans in Hanoi, en spreekt de Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson met de minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

17 februari

Europese Raad

Top Europese Unie-Afrikaanse Unie

17 februari

Tweede Kamer

Tweeminutendebat EU-informatievoorziening

17 februari

Josep Borrell

Bijeenkomst NAVO-ministers van Defensie

17 februari 8:30-16:00

Europees Parlement

Plenaire vergadering

17 februari

Eurocommissaris Frans Timmermans

In Hanoi

17 februari

Eurocommissaris Kadri Simson

Gesprek met minister Rob Jetten

Terug naar boven