r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europese Commissie wil miljarden steken in eigen satellieten

dinsdag 15 februari 2022, 19:59
Sattelliet op scherm
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet de ruimte in, vindt de Europese Commissie. Zij wil miljarden steken in een satellietennetwerk dat de EU minder afhankelijk moet maken van buitenlandse bedrijven als SpaceX.

Brussel maakt zich steeds grotere zorgen over de verovering van en mogelijke wapenwedloop in de ruimte, waar bijvoorbeeld China aan werkt. Economie en samenleving leunen steeds zwaarder op satellieten die communicatie mogelijk maken en informatie verzamelen. Een eigen satellietennetwerk maakt de EU niet alleen beter opgewassen tegen bijvoorbeeld cyberaanvallen, maar kan ook bijvoorbeeld internetverkeer stevig versnellen en minder kwetsbaar maken, stelt verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton. En daarmee kunnen ook Afrika en het Noordpoolgebied beter worden verbonden, waar ook de unie profijt van kan trekken.

Het satellietenproject gaat 6 miljard euro kosten, zegt Breton. De unie zou de komende vijf jaar zelf 2,4 miljard moeten bijdragen. De rest verwacht hij van het Europese ruimtevaartagentschap ESA, de lidstaten en van bedrijven.

De commissie wil verder afspraken en regels maken voor het steeds drukkere verkeer in de ruimte om ongelukken te voorkomen en bijvoorbeeld ruimteafval tegen te gaan. Het dagelijks bestuur van de EU wil daar bovendien beter op kunnen toezien.

Terug naar boven