r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Poetin zegt open te staan voor ideeën Macron in Oekraïne-crisis

dinsdag 8 februari 2022, 8:33
gewijzigd
Emmanuel Macron
Bron: The Council of the European Union

MOSKOU (ANP/RTR) - Vladimir Poetin staat naar eigen zeggen niet afwijzend tegenover een aantal voorstellen en ideeën over de Oekraïne-crisis die de Franse president Emmanuel Macron bij een vijf uur durend gesprek in Moskou heeft gedaan. Die kunnen volgens de Russische leider de basis vormen voor mogelijke verdere stappen.

Macron zei in een gezamenlijke persconferentie dat beide partijen ondanks meningsverschillen op een aantal fronten nader bij elkaar zijn gekomen. Hij verwacht dat zijn inspanningen vruchten afwerpen. Beide leiders spreken elkaar over een paar dagen weer telefonisch.

Poetin omschreef het gesprek als "nuttig, inhoudelijk en zakelijk". Macron ziet kansen voor gesprekken binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en het zogeheten Normandië-overleg met Oekraïne, Frankrijk en Duitsland, die overigens moeizaam verlopen. Volgens Poetin moeten de zogeheten Minsk-akkoorden uit 2015 waarin een wapenstilstand tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne werd afgesproken nieuw leven worden ingeblazen.

Het Kremlin heeft geëist dat NAVO-landen hun troepen terugtrekken uit Oost-Europese lidstaten en wil de garantie dat Oekraïne geen lid kan worden van het westerse militaire bondgenootschap, dat zijn aanwezigheid juist versterkt. Macron zei daarover "concrete veiligheidsgaranties" te hebben aangeboden. Poetin zei dat het Westen die garanties eerder "omzeild" had en dat hij er op zou blijven aandringen.

Macron was naar Moskou gereisd met het doel de gespannen situatie te ontdooien. Poetin zei zijn best te gaan doen om de "beste compromissen" te vinden, maar waarschuwde tegelijkertijd dat er geen winnaars zullen zijn als er een oorlog uitbreekt.

Poetin lijkt de diplomatie dus een kans te bieden, terwijl hij volgens de VS zijn troepenopbouw langs de grens met Oekraïne blijft versterken. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz maakt volgende week zijn opwachting in Moskou. Het is zijn eerste bezoek als Duitse regeringsleider. Op zijn eerste officiële bezoek aan de Amerikaanse president Joe Biden bevestigden beiden hun nauwe samenwerking. Westerse landen hebben zich eensgezind achter Oekraïne geschaard en Rusland zware sancties in het vooruitzicht gesteld bij een aanval op Oekraïne.

Delen

Terug naar boven