r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie wil verlenging coronareispas tot 1 juli 2023

donderdag 3 februari 2022, 17:22
gewijzigd
trein

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil het vrij reizen in de Europese Unie tijdens de pandemie met een digitaal corona certificaat (dcc) verlengen tot 1 juli 2023. De 27 lidstaten en het Europees Parlement moeten met het voorstel instemmen. Met het digitaal coronacertificaat (dcc) kan de eigenaar bewijzen dat hij volledig is gevaccineerd, is hersteld van Covid-19 of een recente negatieve PCR-test heeft. Met een geldig certificaat, in Nederland met de bekende QR-code via CoronaCheck, laten de andere lidstaten de reiziger in principe zonder extra voorwaarden, zoals een periode van quarantaine, toe.

Het dagelijks EU-bestuur wil daarnaast het resultaat van een antigeentest, een zelftest voor corona die in de meeste Nederlandse apotheken verkrijgbaar is, een grotere rol geven in het dcc. Antigeentesten zijn sneller dan PCR-testen, maar ook minder gevoelig. Ook wil de commissie dat de doses die proefpersonen tijdens klinische tests van een vaccin toegediend krijgen, worden opgenomen in de CoronaCheck. En dat de lidstaten ervoor zorgen dat alle prikken, ook die in een ander EU-land zijn gezet, in de door hun afgegeven coronareispas zijn geregistreerd.

Het Europese digitale coronacertificaat werd in 2021 ingevoerd nadat de EU-landen het eens waren geworden over één systeem om elkaars vaccinatiebewijzen te erkennen, via een QR-code. Het papieren of digitale certificaat is bedoeld om het reizen binnen de EU ten tijde van de pandemie voor EU-burgers te vergemakkelijken maar de QR-codes worden inmiddels ook in tientallen landen buiten de EU erkend.

Sinds 1 februari heeft het dcc een geldigheidsduur van 270 dagen, ofwel negen maanden. Nederlanders die vóór 1 mei hun laatste Covid-19-prik hebben gehad, hetzij een prik van Janssen, hetzij twee prikken van de andere goedgekeurde vaccins, hebben een booster nodig om zonder poespas op vakantie te kunnen. Een herstelcertificaat was en blijft 180 dagen geldig.

Met een geldige coronareispas mag de eigenaar in principe niet worden onderworpen aan extra beperkingen, zoals tests of quarantaine, ongeacht de plaats in de EU waar hij vertrekt, staat in de nieuwe regels. Ook als de reiziger uit een land komt dat dieprood kleurt op de Europese coronakaart. Landen als Oostenrijk en Italië, die eind vorig jaar extra eisen voor reizigers uit hoogrisicolanden als Nederland instelden toen de omikronvariant sterk opkwam, hebben daarmee ingestemd.

Volgens het dagelijks EU-bestuur circuleert het virus nog steeds in Europa en kunnen nieuwe besmettingsgolven de komende maanden niet worden uitgesloten. Mocht een nieuwe, zeer besmettelijke variant onverhoopt weer de kop in Europa opsteken, dan kan een lidstaat altijd aan de noodrem trekken en met toestemming van de Europese Commissie extra inreiseisen instellen.

Veel landen gebruiken de QR-code ook als toegangsbewijs voor musea, de horeca en het openbaar vervoer. Daarover bestaan geen Europese afspraken. Elke lidstaat staat het vrij voor binnenlandse doeleinden eigen regels te maken.

Delen

Terug naar boven