r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Mattarella herkozen als president van Italië

zaterdag 29 januari 2022, 22:15

ROME (ANP/DPA) - De ruim duizend Italiaanse parlementariërs en regiovertegenwoordigers hebben Sergio Mattarella zaterdagavond zoals verwacht herkozen als president. In de achtste stemronde kreeg de 80-jarige politicus, nadat zowel linkse als rechtse partijen een dringend beroep op hem hadden gedaan door te gaan, meer dan de benodigde 505 stemmen. De Italiaanse media riepen hem nog voordat de telling was afgerond uit tot winnaar. Uiteindelijk kreeg Mattarella steun van 759 afgevaardigden.

Mattarella vond het na zeven jaar dienst als staatshoofd, een voornamelijk ceremoniële maar bij onder meer regeringsvorming belangrijke functie, eigenlijk welletjes. Omdat de stemgerechtigden er de voorbije week niet in slaagden een opvolger te kiezen, kwam hij op zijn besluit terug. Officieel zit zijn eerste termijn er pas op 3 februari op, daarna kan Mattarella meteen opnieuw worden beëdigd.

De bekendmaking van de uitslag zorgde voor een jubelstemming bij de in Rome verzamelde volksvertegenwoordigers. "Ik ben de president dankbaar voor zijn besluit gehoor te geven aan de nadrukkelijke wens van het parlement hem voor een tweede ambtstermijn aan te stellen", zei premier Mario Draghi. De voormalig baas van de Europese Centrale Bank werd ook gezien als geschikte kandidaat voor de opvolging van Mattarella maar vriend en vijand zag de regeringsleider liever op zijn huidige post blijven.

Mattarella werd via Twitter gefeliciteerd door tal van politieke kopstukken. "Veel plezier bij je werk", schreef oud-premier Matteo Renzi. Ook Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, wenste de blijvende Italiaanse president meteen succes.

In de laatste ronde brachten volgens Kamervoorzitter Robert Fico 983 van de 1009 kiesgerechtigde mannen en vrouwen hun stem uit. Van de andere kandidaten kregen alleen Carlo Nordio namens de extreemrechtse oppositiepartij Fratelli d'Italia (90 stemmen) en maffia-jager Nino Di Matteo (37) nog noemenswaardige steun.

Delen

Terug naar boven