r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU en VS werken samen aan gaslevering Europa, ook voor Oekraïne

zaterdag 29 januari 2022, 10:33
gewijzigd
platformwerk

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en de Verenigde Staten slaan de handen ineen om te zorgen voor energiezekerheid in de EU en Oekraïne. De twee machtsblokken werken samen om problemen met aardgastoevoer te voorkomen, ook als dat zou gebeuren als gevolg van "een nieuwe Russische invasie" van Oekraïne. Dat schrijven president Joe Biden en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een gezamenlijke verklaring.

Brussel en Washington zetten zich in voor een "blijvende, voldoende en tijdige levering van aardgas, van verschillende bronnen wereldwijd", aldus de verklaring. De Amerikanen onderhandelen al wereldwijd met bedrijven en landen over gasleveringen.

Daarbij wordt ook gekeken naar vloeibaar gas (lng), dat per schip wordt aangevoerd. De VS, nu al de grootste lng-leverancier aan de EU, voeren de leveringen op.

Rusland heeft de afgelopen weken tienduizenden troepen aan de grens met Oekraïne gestationeerd. Brussel en Washington vrezen dat Rusland het land wil binnenvallen. Daardoor loopt de gasbevoorrading van Europa gevaar, omdat veel gas uit Rusland komt, zo'n 40 procent van de import. Moskou ontkent de invasieplannen.

Terug naar boven