r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel schiet Oekraïne te hulp met 1,2 miljard

maandag 24 januari 2022, 13:26
Ursula von der Leyen
Bron: Flickr/Arno Mikkor

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil Oekraïne helpen met 1,2 miljard euro. Het land raakt in geldnood en leent bijvoorbeeld moeizamer en duurder nu Rusland dreigende taal uitslaat en een grote troepenmacht naar de grens heeft gestuurd.

"De commissie kondigt een nieuw financieel hulppakket aan, dat leningen en giften bevat", zegt voorzitter Ursula von der Leyen. "Dit pakket zal Oekraïne helpen zijn financiële behoeften als gevolg van het conflict te vervullen." Von der Leyen "rekent erop" zo snel mogelijk de goedkeuring van de EU-landen en het Europees Parlement te krijgen en wil dan meteen een eerste 600 miljoen euro overmaken naar Kiev.

De commissie zal Oekraïne verder dit jaar nog eens 120 miljoen euro schenken om het land te helpen zijn overheidsapparaat te versterken en weerbaarder te worden. Het dagelijks bestuur van de EU wil bovendien spoedig beginnen aan een steunprogramma voor de langere duur, zodat Oekraïne gemakkelijker kan moderniseren. Ook wil Brussel assisteren bij het aantrekken van buitenlandse investeringen ter waarde van 6 miljard.

"Laat ik nog eens duidelijk zijn", aldus Von der Leyen. "Oekraïne is een vrij en soeverein land en maakt zijn eigen keuzes."

De Europese Rekenkamer oordeelde vorig jaar nog scherp over Europese steun aan bijvoorbeeld de hervorming van de rechterlijke macht in Oekraïne en de strijd tegen corruptie. Er moet in Oekraïne inderdaad nog veel gebeuren, erkent de woordvoerder van de commissievoorzitter, maar "nu is er acute nood" te lenigen.

Terug naar boven