r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Unie steunt Afghaanse volk met 268 miljoen euro

dinsdag 18 januari 2022, 16:34
Huis verwoest

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft 268,3 miljoen euro uitgetrokken om de Afghaanse bevolking door de humanitaire crisis heen te helpen. Via de Verenigde Naties worden projecten gefinancierd die zijn gericht op toegang tot onderwijs en zorg, en hulp om burgers in het levensonderhoud te kunnen voorzien, ook voor vluchtelingen en ontheemden.

"We laten het Afghaanse volk niet in de steek", aldus Eurocommissaris Jutta Urpilainen. "Deze projecten zijn toegespitst op gezondheid, voeding, schoon water, sanitaire voorzieningen en onderwijs, vooral voor vrouwen en meisjes." Ook steunt Brussel activiteiten waarmee Afghanen geld kunnen verdienen, zoals op lokale markten. Ook worden twee organisaties gesteund die zich bezig houden met mensenrechten.

Sinds de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan en de machtsovername door de Taliban in de zomer van 2021 is een grote humanitaire crisis ontstaan. Door het geweld en de onveiligheid zijn tienduizenden Afghanen binnen eigen land en naar Iran en Pakistan op de vlucht geslagen en ontheemd.

Terug naar boven