r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

TLN: EU-regel voor truckers zorgt voor tonnen extra CO2-uitstoot

dinsdag 18 januari 2022, 4:22
Vrachtwagen rijdt door scanpoort
Bron: Europese Commissie

MEDIAWATCH (AD) - Een nieuwe regel van de EU heeft tot gevolg dat bij de Nederlandse grens iedere dag 307.000 kilo extra CO2 wordt uitgestoten, doordat truckers worden verplicht te stoppen om een nieuwe landcode in de tachograaf in te voeren. Dat zegt Transport & Logistiek Nederland in het AD.

Vanaf 2 februari moeten alle trucks in heel de EU bij iedere grensovergang stoppen, de landcode veranderen en dan mogen ze pas doorrijden. Volgens de brancheorganisatie kost dat tijd én brandstof. Voordat de vrachtwagen weer 80 km/uur rijdt, heeft-ie 3,2 kilo CO2 uitgestoten. TLN heeft becijferd dat het alleen al bij de Nederlands grens om 96.000 vrachtwagens per dag gaat. "Dus 307.000 kilo extra CO2 per dag. Evenveel als de jaarlijkse uitstoot van vijftien huishoudens", zegt Bart van Pagée van TLN.

Volgens Milieu Centraal is de gemiddelde uitstoot van een gezin 20.000 kilo CO2 per jaar, inclusief auto en vliegvakantie. Wie daarmee rekent, komt uit op een jaaruitstoot door de tachograafregel die gelijk is aan de CO2-productie van een dorp van 5475 huizen, en dat is enkel de klimaatschade aan de Nederlands grens. De transportorganisatie begrijpt er niks van. "Dit staat haaks op de duurzaamheidsdoelstellingen van de transportsector, maar ook van de EU zelf: in 2030 wil die 55 procent minder CO2 uitstoten."

Terug naar boven