r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Op de agenda tijdens de plenaire sessie: eerbetoon aan Sassoli, nieuwe voorzitter, Franse prioriteiten voor de EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 14 januari 2022.

Tijdens de eerste plenaire sessie van 2022 zullen de EP-leden voorzitter David Sassoli eerbetuigen, een nieuwe voorzitter kiezen en de plannen van het Franse voorzitterschap bespreken.

Eerbetoon aan voorzitter Sassoli

Op maandagavond zal het Parlement tijdens een plechtigheid in Straatsburg Parlementsvoorzitter David Sassoli eerbetuigen, die eerder deze week overleden is. De voorzitter van de Raad Charles Michel, Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Franse President Emmanuel Macron en de voormalige Italiaanse premier en voormalig Europarlementslid Enrico Letta en verschillende fractieleiders zullen tijdens de plechtigheid het woord nemen. Sassoli was lid van het Europees Parlement sinds 2009 en werd in juli 2019 verkozen tot voorzitter voor de eerste helft van de huidige zittingsperiode.

Presidentsverkiezing

Op dinsdag zal het Parlement via een stemming op afstand de nieuwe voorzitter voor de tweede helft van de zittingsperiode kiezen. Kandidaten werden door een politieke fractie of een groep van ten minste 36 EP-leden voorgesteld. Er kunnen tot vier stemronden zijn; de laatste is tussen de twee kandidaten die de meeste stemmen kregen tijdens de derde ronde. Om te winnen moet een kandidaat de meerderheid van de geldige stemmen krijgen. De pas verkozen voorzitter zal de verkiezing van de overige leden van het Bureau van het Parlement voorzitten, die op dinsdag en woensdag zal plaatsvinden.

Prioriteiten van het Franse voorzitterschap

Op woensdag zullen EP-leden met de Franse President Macron de politieke prioriteiten bespreken van het Franse voorzitterschap van de Raad voor de komende zes maanden. Enkele belangrijke dossiers zijn de nieuwe Digital Services en Digital Markets Acts, de introductie van een CO2-heffing voor de import uit landen met minder ambitieuze klimaatregels en minimumlonen . Lees hier meer over wat de Franse Europarlementariërs verwachten van hun voorzitterschap.

Digitale diensten

Op woensdag zal het Parlement ook het voorstel voor de Digital Services Act, DSA (wet inzake digitale diensten) bespreken, en de dag daarna hierover hun positie stemmen. De wet wil regels creëren om illegale inhoud online aan te pakken en platformen verantwoordelijk te stellen voor hun algoritmes.

Gezondheidsunie

Het Parlement zal op woensdag naar verwachting steun verlenen aan een voorwaardelijk akkoord met de Raad voor de creatie van een Europese gezondheidsunie. In het voorstel staat onder andere om de machtspositie van het Europees Geneesmiddelenagentschap te vergroten.

Dierentransport

Op donderdag zullen EP-leden de verbetering van dierenwelzijn tijdens transport bespreken en erover stemmen. De onderzoekscommissie voor de bescherming van dieren tijdens het vervoer (ANIT) stelde vast dat de EU-regels niet altijd nageleefd worden in de lidstaten, en er wordt niet altijd rekening gehouden met de specifieke welzijnsnoden van verschillende dieren tijdens transport. Lees hier ons interview met Tilly Metz, voorzitter van de ANIT-commissie.

Resultaten van de EU-top

Europarlementsleden zullen op woensdag de resultaten van de EU-top in december bespreken met voorzitter van de Raad Charles Michel. Tijdens deze top werden onder andere de EU-respons op de Covid-19-pandemie, de stijgende energieprijzen, en veiligheid en defensie besproken.

Volg de plenaire sessie

Productinformatie

REF.: 20220106STO20406


Delen

Terug naar boven