r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Joint Statement by Vice-President Maroš Šefčovič and UK Foreign Secretary Liz Truss, Brussel

Atomium in Brussel.
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 14 januari 2022
plaats Brussel, België
aanwezigen M. (Maroš) Sefčovič e.a.
organisatie Europese Commissie (EC)

Commission Vice-President Maroš Šefčovič and UK Foreign Secretary Liz Truss held their first meeting at Chevening on 13-14 January. The meeting took place in a cordial atmosphere. They agreed that officials would meet next week in intensified talks and that the principals would meet again on 24 January. We share a desire for a positive relationship between the EU and the UK underpinned by our shared belief in freedom and democracy.


Inhoud

1.

Europese Commissie (EC)

Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde recht van initatief. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, onderhandelt zij in internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de handel van de Unie met het 'buitenland' en is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer 140 miljard euro per jaar.

2.

Meer over...

Terug naar boven