r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Akkoord over Poolse bruinkoolmijn lijkt binnen handbereik

donderdag 13 januari 2022, 13:41

HRADEK NAD NISOU (ANP/RTR) - Tsjechië is bereid een akkoord te sluiten met Polen over een omstreden bruinkolenmijn die het grondwater en daarmee het drinkwater van veel Tsjechen vervuilt. De nieuwe Tsjechische milieuminister Anna Hubackova wil in gesprek met de Poolse regering over de Turow-mijn, die volgens een voorlopige uitspraak van het Europees Hof van Justitie in mei stil had moeten worden gelegd.

Het hof in Luxemburg legde in september een dwangsom op; Polen moet een half miljoen euro betalen voor iedere dag dat de mijn in bedrijf blijft. Dat bedrag is inmiddels fors opgelopen. Warschau noemde de boete disproportioneel en ongerechtvaardigd, en een belemmering voor de gesprekken met Tsjechië. Ook zou sluiting de energievoorziening in gevaar brengen.

Polen weigert nog altijd de mijn te sluiten. Gesprekken met Tsjechië liepen eind vorig jaar spaak. Een Pools voorstel werd als onvoldoende verworpen, maar nu zien de Tsjechen wel een mogelijke oplossing. De milieuminister gaf verder geen details.

Delen

Terug naar boven