r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Begrafenis EP-voorzitter David Sassoli vrijdag in Rome

woensdag 12 januari 2022, 8:33
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De maandagnacht overleden voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli wordt vrijdag in Rome begraven. De uitvaartdienst vindt om 12.00 uur plaats in de Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri (de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Engelen en van de Martelaren) in de Italiaanse hoofdstad, meldt Sassoli's woordvoerder.

De vlaggen bij de EU-instellingen, zoals de parlementsgebouwen in Brussel en het Franse Straatsburg en bij de Europese Commissie in Brussel, hangen halfstok. De 65-jarige Italiaanse sociaaldemocraat die sinds juli 2019 voorzitter van het EU-parlement was, wordt maandag bij de opening van de eerste plenaire vergadering van het jaar in Straatsburg tijdens een speciale ceremonie herdacht, heeft een woordvoerder van het parlement bekendgemaakt. Daarbij zal voormalig premier van Italië, oud-Europarlementariër en Sassoli's partijgenoot Enrico Letta aanwezig zijn.

Dinsdag wordt een nieuwe voorzitter gekozen. Dit stond al op de agenda omdat in 2019 bij zijn aantreden met de christendemocraten en liberalen was afgesproken dat Sassoli halverwege zijn termijn zou worden vervangen. Naar verwachting wordt de Maltese christendemocrate Roberta Metsola zijn opvolger.

Op de plotselinge dood van de volgens velen aimabele, warme en vriendelijke Italiaan is geschokt gereageerd. Volgens de Italiaanse premier Mario Draghi was Sassoli "een symbool van balans, menselijkheid en vrijgevigheid". "Deze kwaliteiten zijn altijd erkend door al zijn collega's, van elke politieke snit, en door alle Europese landen."

Sassoli lag sinds 26 december in een Italiaans ziekenhuis, werd maandag bekend. Hij laat een vrouw en twee kinderen na.

Delen

Terug naar boven