r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte: diep bedroefd over heengaan EP-voorzitter Sassoli

dinsdag 11 januari 2022, 13:35
gewijzigd
David Maria SASSOLI
Bron: © European Union, 2018

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte condoleert op Twitter de familie van de voorzitter van het Europees Parlement (EP) David Sassoli met diens overlijden in de nacht van maandag op dinsdag. In zowel het Italiaans als in het Engels zegt Rutte "diep bedroefd" te zijn door het heengaan van de Italiaanse sociaaldemocraat. Sassoli stierf op 65-jarige leeftijd in een Italiaans ziekenhuis.

Volgens Rutte was Sassoli "altijd hard werkend voor het welzijn van Europa en een sterke verdediger van zijn waarden en principes. En vooral een aardige en zachte man. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en dierbaren."

Sassoli was vanaf 3 juli 2019 voorzitter van het EP. Rutte heeft hem meermaals meegemaakt bij de EU-toppen van regeringsleiders, die traditioneel beginnen met een gesprek met de parlementsvoorzitter.

Ook Eurocommissaris Frans Timmermans, zelf sociaaldemocraat, reageerde op Twitter. "Ik heb er geen woorden voor. Zijn vriendelijkheid was een inspiratie voor iedereen die hem kende", aldus de vicevoorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Nederlandse Europarlementariërs hebben eveneens ontdaan gereageerd op het overlijden. Malik Azmani (VVD) noemt het overlijden van Sassoli "een zwarte dag voor Europa". "Een Europese leider en vooral ook een aimabele man is vannacht van ons heengegaan", laat hij weten. Sophie in 't Veld (D66) zei diep bedroefd te zijn. "Hij was jarenlang een collega, een vriendelijke man, en een gepassioneerd pleitbezorger voor een sterk Europa." CDA'er Esther de Lange stelde via Twitter geschokt en bedroefd te zijn. "Onze gedachten en gebeden zijn bij zijn familie en dierbaren."

Delen

Terug naar boven