r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli overleden

dinsdag 11 januari 2022, 10:21
gewijzigd
David SASSOLI
Bron: © European Union, 2018

BRUSSEL (ANP) - Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli is in de nacht van maandag op dinsdag overleden, meldt zijn woordvoerder Roberto Cuillo op Twitter. Sassoli stierf om 01.15 uur in het ziekenhuis in de Italiaanse stad Aviano, waar hij op 26 december werd opgenomen. De datum en plaats van zijn begrafenis zullen in de komende uren gecommuniceerd worden, zegt Cuillo.

Maandag maakte Cuillo al bekend dat de 65-jarige Italiaanse sociaaldemocraat was opgenomen in het ziekenhuis vanwege "ernstige complicaties" die het gevolg waren van het "disfunctioneren van het immuunsysteem". Al zijn afspraken werden daarom geschrapt. In september was Sassoli al eens in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking, die veroorzaakt was door de legionairsziekte.

De voorzittershamer in het Europees Parlement werd tijdens zijn afwezigheid veelvuldig overgenomen door de eerste vicevoorzitter Roberta Metsola, een christendemocraat uit Malta. Zij verving de zieke Sassoli in september ook bij de belangrijke 'troonrede' in het parlement van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

Metsola reageerde dinsdagochtend vroeg op Twitter op het overlijden van Sassoli: "Mijn hart is gebroken. Europa heeft een leider verloren, ik ben een vriend kwijt, en de democratie is een kampioen verloren." Ook Eurocommissaris Frans Timmermans reageerde op Twitter. "Ik heb er geen woorden voor. Zijn vriendelijkheid was een inspiratie voor iedereen die hem kende."

Von der Leyen laat weten "diep bedroefd te zijn door het verschrikkelijke verlies van een grote Europeaan en trotse Italiaan". Daarnaast omschrijft ze Sassoli als "een dierbare vriend". Nederlandse Europarlementariërs hebben ook gereageerd op het overlijden. Zo meldt CDA'er Esther de Lange geschokt en bedroefd te zijn. "Onze gedachten en gebeden zijn bij zijn familie en dierbaren", staat in haar reactie op Twitter.

Sassoli, die van oorsprong journalist was, werd bij de Europese verkiezingen van 2009 gekozen voor het Europees Parlement. Op 3 juli 2019 werd hij voorzitter. De christendemocraten spraken toen met de sociaaldemocraten en liberalen, de twee grootste fracties in het EU-parlement, af dat ze in januari 2022 een nieuwe parlementsvoorzitter zouden mogen leveren, halverwege de parlementaire zittingstermijn van vijf jaar.

De christendemocraten hebben de 42-jarige Metsola voorgedragen als parlementsvoorzitter. De verkiezing stond al voor de eerste plenaire vergadering van 2022 volgende week in Straatsburg gepland.

Delen

Terug naar boven