r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Recordaantal migranten stak in 2021 Kanaal over

dinsdag 4 januari 2022, 4:19
Boot met migranten © geralt

PARIJS (ANP/AFP) - Een recordaantal van ruim 28.000 migranten is vorig jaar het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk overgestoken, meldt het Franse persbureau AFP op basis van een analyse van overheidsgegevens door persbureau PA Media.

Zeker 28.395 migranten bereikten in 2021 het Verenigd Koninkrijk, een verdrievoudiging ten opzichte van 2020. De toename is deels te verklaren doordat mensensmokkelaars grotere boten gebruikten waarop gemiddeld 28 mensen meekonden. In sommige boten was zelfs ruimte voor vijftig mensen.

De piek lag in november, in die maand staken zeker 6869 mensen het Kanaal over. Dat hoge aantal komt vermoedelijk door de gunstige weersomstandigheden die maand. Op 11 november bereikten de meeste migranten op een dag (1185) de Britse kust.

November is echter ook de maand waarin zich een tragisch ongeval voordeed met een migrantenboot. Op 24 november verdronken 27 migranten toen ze probeerden vanuit Frankrijk het Kanaal over te steken. Onder de slachtoffers waren vrouwen en kinderen.

Het grote aantal migranten zorgt al langere tijd voor spanning tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Fransen en Britten vinden van elkaar dat ze te weinig doen om de ongewenste migratie over het Kanaal tegen te houden.

Delen

Terug naar boven