r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Coronareispas vergt vanaf 1 februari booster binnen 9 maanden

dinsdag 21 december 2021, 14:41
gewijzigd
Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Het Europese coronareisbewijs zal zonder boosterprik na negen maanden verlopen. De nieuwe beperkte geldigheidsduur geldt vanaf 1 februari, laat de Europese Commissie weten.

Op een vaccinatie moet na een halfjaar in principe een booster volgen, stelde de Europese Commissie eerder voor. De EU-lidstaten krijgen daarbovenop drie maanden respijt om iedereen een herhalingsprik te kunnen geven. De nieuwe regels voor het digitaal coronacertificaat (dcc) gaan ook niet in op 10 januari, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar op 1 februari. Laat gestarte landen als Nederland hebben zo wat meer tijd voor de boostercampagne.

Nu de entree van de omikronvariant de zorgen over de oplevende epidemie nog vergroot, hebben meerdere EU-landen hun reisregels aangescherpt. Nederland hoopt dat zij die weer durven te laten vieren als straks reizigers voor het behouden van hun coronacertificaat een boosterprik moeten halen. Ze zijn er zo van verzekerd dat de na verloop van tijd tanende afweer van de reiziger voorlopig weer is opgepept. De Europese Commissie rekent erop dat "een heldere en eenvormige acceptatieperiode voor vaccinatiecertificaten zal garanderen dat reismaatregelen onderling worden afgestemd".

Hoe lang een coronacertificaat met booster geldig blijft, is nog niet besloten. Onderzoek moet eerst uitwijzen wanneer de bescherming na zo'n herhalingsprik weer zorgelijk afneemt. Ook de opgepepte afweer dut na verloop van tijd weer in, verwacht de commissie. Maar nu wijst alles er nog op dat dat langer duurt dan na de eerste prikken.

Wie pas na het verlopen van zijn certificaat een extra prik gaat halen, hoeft niet van voren af aan te beginnen met de vaccinatie. De verlate booster blijft ook dan gelden als een herhalingsprik en maakt het certificaat opnieuw bruikbaar.

De Europese Commissie kreeg van de EU-landen de vrije hand om de nieuwe regels vast te stellen, bijgestaan door deskundigen uit de lidstaten. Die hebben acht weken de tijd om bezwaar te maken tegen de plannen, maar demissionair premier Mark Rutte noch zijn collega's maakten daarvoor donderdag op hun top in Brussel aanstalten. Ingewijden verwachten ook niet dat dat alsnog gebeurt.

Nederland, dat als laatste EU-land begon met de boostervaccinaties, mikte aanvankelijk op een geldigheidsduur van twaalf maanden. Maar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte eerder al duidelijk tevreden te zijn met de termijn van 270 dagen die nu gaat gelden.

Het Europese coronacertificaat, dat werkt met de bekende QR-code, is erg populair. Nederlanders en andere EU-burgers kunnen er in principe ongehinderd mee reizen door de unie. Er zijn er meer dan 800 miljoen van aangemaakt. Een zestigtal landen buiten de EU erkent het certificaat inmiddels.

Het digitale document kan ook tonen of de reiziger recent negatief is getest, of onlangs is genezen van Covid-19. Zo'n herstelcertificaat was en blijft 180 dagen geldig.

Delen

Terug naar boven