r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Grote demonstratie Polen tegen wet die persvrijheid kan beperken

zondag 19 december 2021, 20:54

WARSCHAU (ANP/DPA) - Tienduizenden mensen hebben zondag in Polen tegen een nieuwe uitzendvergunningenwet gedemonstreerd. Volgens de betogers zou de nieuwe wet, die nog door president Andrzej Duda moet worden goedgekeurd, de persvrijheid kunnen beperken. In Warschau verzamelden demonstranten zich voor het presidentiële paleis. Er waren ook protesten in Gdansk, Szczecin, Poznan, Krakau en andere steden.

Het Poolse parlement keurde vrijdag de uitzendvergunningenwet goed. Het eindoordeel ligt nu bij president Duda, die een veto kan uitspreken over de wet. Volgens de wet mogen uitzendvergunningen voortaan alleen nog aan buitenlandse zenders worden afgegeven als zij hun hoofdvestiging in de Europese Unie hebben. Bovendien mag een vergunninghouder niet afhankelijk zijn van een partij met een hoofdvestiging buiten de EU.

Volgens critici richt de wet zich op de omroep TVN, die via een in Nederland geregistreerde holdingmaatschappij deel uitmaakt van de Amerikaanse groep Discovery. De nieuwszender TVN24 neemt een kritische houding aan tegen de Poolse regeringspartij PiS.

Delen

Terug naar boven