r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland voert strengere inreisregels vanuit niet-Schengenlanden eerder in dan rest EU

zaterdag 18 december 2021, 21:14
Blauw bord bij de Nederlandse grens
Bron: © PDC

DEN HAAG (ANP) - Vanaf aanstaande woensdag gaan strengere regels in voor reizigers vanuit niet-Schengenlanden die naar Nederland willen. Ook gevaccineerden moeten dan 48 uur van tevoren een PCR-test doen en 24 uur van tevoren een sneltest. Deze regels gaan in de hele Europese Unie gelden, maar De Jonge wil er alvast mee beginnen in Nederland.

EU-burgers kunnen vrij reizen in de Schengenzone. Europese landen die er niet onder vallen zijn Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië en Roemenië. Landen als IJsland, Noorwegen en Zwitserland horen niet bij de EU, maar vallen wel onder het Schengenverdrag.

Voor ongevaccineerde reizigers vanuit bepaalde landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, geldt een quarantaineplicht. De Jonge wil dat dit ook gaat gelden voor gevaccineerden.

Het RIVM adviseerde begin december om de reisregels aan te scherpen, bijvoorbeeld een verplichte test bij aankomst in Nederland. Het kabinet wil de wet aanpassen om dit mogelijk te maken. Andere adviezen, zoals een dubbele testplicht voor gevaccineerde reizigers, wilde het kabinet toen nog niet overnemen. Eerst wilde De Jonge overleggen met zijn Europese collega's.

Ook is het "denkbaar" volgens De Jonge dat aan het Europese digitale coronacertificaat (dcc) een negatieve testuitslag wordt toegevoegd voor iedereen. "Dat gaan we niet alleen als Nederland doen." Daarover is de komende weken in de EU overleg "om op één lijn te komen."

Nederlanders kunnen wat hem betreft wel op vakantie gaan. "Het belangrijkste is: houd je aan de regels."

Delen

Terug naar boven