r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU wil met VS optrekken tegen Rusland bij aanval op Oekraïne

vrijdag 17 december 2021, 3:03
Soldaten in schemering
Bron: U.S. Marine Corps photo/Cpl. Todd F. Michalek

BRUSSEL (ANP) - Als Rusland het waagt Oekraïne aan te vallen, vindt het de Europese Unie en bondgenoten als de Verenigde Staten tegenover zich. De EU wil de strafmaatregelen die zij voorbereidt afstemmen met die van bijvoorbeeld de Amerikanen, zeggen de EU-leiders.

Het Westen maakt zich grote zorgen over de troepen die Rusland heeft samengetrokken aan de Oekraïense grens. Dat zou de voorbode kunnen zijn van nieuw geweld tegen Oekraïne, waarschuwt onder meer Washington. Oekraïne zag Rusland eerder al de Krim inlijven en rebellen in het oosten van het land steunen.

Als Rusland inderdaad Oekraïne zou deren, kan het op "gigantische sancties" van de EU rekenen, hebben demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's donderdag afgesproken. Ze zullen die strafmaatregelen, waarover ze nu nog niets kwijt willen om het effect te vergroten, afstemmen met gelijkgezinde landen.

Ook onder meer de NAVO en de G7 spraken de afgelopen dagen dreigende woorden. Die "overlap" versterkt het signaal aan Moskou, hoopt Rutte.

Delen

Terug naar boven