r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EMA keurt twee nieuwe coronamedicijnen goed

donderdag 16 december 2021, 15:37
Medicijnen

AMSTERDAM (ANP) - Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft donderdag geadviseerd twee medicijnen tegen Covid-19 goed te keuren in lidstaten van de Europese Unie. Het eerste medicijn sotrovimab is afkomstig van de farmaceut GlaxoSmithKline en staat bekend als Xevudy. Het is bedoeld voor patiënten met het coronavirus die een hoger risico hebben op ernstig ziekteverloop vanwege achterliggende kwalen. Het andere middel, Kineret, onderdrukt het immuunsysteem en wordt al gebruikt bij verschillende soorten reuma. Het is nu ook goedgekeurd voor de behandeling van coronapatiënten.

In het onderzoek naar Xevudy kregen 1057 patiënten het middel of een placebo toegediend. Bij de groep met het coronavirus die Xevudy kreeg, belandde slechts 1 procent in het ziekenhuis voor langer dan 24 uur. Van de patiënten met Covid-19 die de placebo kregen, werd 6 procent opgenomen in het ziekenhuis, van wie twee mensen overleden. Xevudy werd begin december al goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk.

In de onderzoeksperiode hadden de patiënten die het middel kregen voor het overgrote deel de originele vorm van Covid-19. Sommige patiënten hadden een virusvariant zoals de alphavariant. Het EMA denkt op basis van onderzoek in het laboratorium, dat het medicijn ook werkt tegen andere varianten, waaronder de omikronvariant.

Het wordt aangeraden om het medicijn toe te dienen binnen vijf dagen na de eerste symptomen van Covid-19. Patiënten ouder dan 12 jaar en zwaarder dan 40 kilo mogen het medicijn krijgen, door middel van een infuus aangelegd door een zorgmedewerker. Het middel bevat monoklonale antilichamen. Dit zijn antistoffen die in het laboratorium zijn nagemaakt, op basis van stoffen die zijn verkregen met behulp van herstellende coronapatiënten.

Het middel tegen ontstekingsaandoeningen Kineret mag volgens het EMA nu gebruikt worden bij volwassenen met het coronavirus die zuurstof nodig hebben vanwege de ziekte. Uit het onderzoek bleek dat het de ontstekingen veroorzaakt door Covid-19 vermindert.

Delen

Terug naar boven