r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sacharovprijs 2021: Parlement eert Aleksej Navalny

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 15 december 2021, 15:21.

Tijdens een ceremonie op 15 december nam Daria Navalnaya, dochter van Aleksej Navalny, de Sacharovprijs van het Europees Parlement in ontvangst namens haar vader.

Aleksej Navalny, die momenteel een gevangenisstraf uitzit in een strafkamp in Rusland, is sinds meer dan een decennium de belangrijkste oppositieleider van het land en staat bekend om zijn strijd tegen corruptie en tegen schending van mensenrechten door het Kremlin.

In zijn inleidende toespraak prees de voorzitter van het Parlement David Sassoli Navalny’s moed: “Hij is bedreigd, gemarteld, vergiftigd, gearresteerd, gedetineerd, maar ze hebben hem niet de mond kunnen snoeren. Aleksei Navalny heeft eens gezegd dat corruptie floreert wanneer er geen respect voor mensenrechten is. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. De strijd tegen corruptie is ook een strijd om het respect voor mensenrechten. Het is in ieder geval een strijd voor menselijke waardigheid, voor goed bestuur en voor de rechtsstaat”, zei Sassoli, die ook opriep tot onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Navalny.

Bij het ontvangen van de prijs in Navalny’s naam bekritiseerde Daria Navalnaya degenen die er voorstander van zijn om dictatoren te paaien in het belang van pragmatisme, en benadrukte dat Europa trouw moet zijn aan haar idealen. “Toen ik mijn vader schreef en hem vroeg wat hij graag wilde dat ik zou zeggen tegen het Europees Parlement, antwoorde hij: ‘Zeg dat niemand Rusland kan vereenzelvigen met het regime van Poetin. Rusland is een onderdeel van Europa, en we streven ernaar er deel van worden. Maar we willen ook dat Europa nastreeft om trouw aan zichzelf te blijven, aan die geweldige ideeën die aan de basis ervan staan. We zetten ons in voor een Europa van ideeën, voor het vieren van mensenrechten, democratie en integriteit’”.

Bij de ceremonie in Straatsburg was ook Leonid Volkov aanwezig, een van Navalny’s politieke adviseurs die fungeerde als campagneleider voor zijn campagne tijdens de verkiezingen van 2018.

De andere finalisten van de Sacharovprijs 2021 van het Parlement waren Afghaanse vrouwen die strijden voor vrouwenrechten in hun land en de Boliviaanse politica Jeanine Áñez.

Wie is Aleksej Navalny

Aleksej Navalny is de laureaat van de Sacharovprijs dit jaar, als gevolg van een besluit op 20 oktober 2021 van de voorzitter van het Euorpees Parlement, David Sassoli en de voorzitters van de politieke fracties. Hij werd internationaal bekend voor het organiseren van demonstraties tegen president Poetin en zijn regering, en ook voor zijn kandidatuur voor het presidentsschap en het pleiten voor maatregelen ter bestrijding van corruptie.

In augustus 2020 werd Navalny vergiftigd en bracht daarna maanden door in Berlijn om te herstellen. Bij zijn terugkeer in Moskou in januari 2021 werd hij gearresteerd en sindsdien verblijft hij in een strengbeveiligd strafkamp, met nog twee jaar te gaan. Navalny ging eind maart 2021 in hongerstaking om te protesteren tegen het gebrek aan toegang tot medische zorg.

Link naar de video: Sacharovprijs 2021 - Aleksej Navalny, verzet tegen Russisch regime

(Duur van de video:05:13)

In juni 2021, oordeelde een Russische rechtbank dat de organisatie van Navalny, de Anti-Corruption Foundation, en diens regionale kantoren, “extremistische groepen” zijn.

In een resolutie die werd aangenomen in januari 2021, eisten de parlementsleden de onmiddelijke en onvoorwaardleijke vrijlating van Aleksej Navalny en alle andere personen die worden vastgehouden na gedemonstreerd te hebben voor zijn vrijlating, en riepen de EU-landen op om de sancties tegen Rusland aanzienlijk aan te scherpen; een oproep die zijn in april 2021 herhaalden.

De Sacharovprijs van het Europees Parlement

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt ieder jaar uitgereikt door het Europees Parlement. De prijs werd in het leven geroepen in 1988 om personen en organisaties te eren die opkomen voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. De prijs is vernoemd naar de Sovjetfysicus en politieke dissident Andrej Sacharov en bestaat uit een certificaat en een geldprijs van €50,000.

In 2020, ging de prijs naar de democratische oppositie van Belarus.

Hoe het proces van verkiezing van de Sacharovprijs gaat, is te lezen in deze infografiek:

Meer informatie

De Sacharovprijs


Delen

Terug naar boven