r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Britten stellen grenscontroles Noord-Ierse goederen opnieuw uit

woensdag 15 december 2021, 13:57

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering wacht langer met het invoeren van grenscontroles op goederen die vanaf het Ierse eiland Groot-Brittannië binnenkomen. Die controles zouden eigenlijk op 1 januari ingaan, maar brexitminister David Frost wil ze nu uitstellen. Dat zou onderhandelingen met de Europese Unie over het Noord-Ierse hoofdpijndossier gemakkelijker maken.

Het Verenigd Koninkrijk verliet begin 2021 de EU, maar het Noord-Ierse deel blijft volgens brexitafspraken nog wel onderdeel van de Europese interne markt. Dit om een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland te voorkomen, om het vredesakkoord uit 1998 tussen Brits-gezinde protestanten en pro-Ierse katholieken niet in gevaar te brengen.

Door die aparte status moeten alle goederen die vanaf het Britse eiland Noord-Ierland binnenkomen aan regels van de EU voldoen, wat betekent dat douaniers deze handelsstromen moeten controleren. Maar andersom moeten de Britten ook producten uit Noord-Ierland controleren. De invoering van deze Britse grenscontroles is al twee keer eerder uitgesteld en nu dus opnieuw.

Londen vindt de brexitafspraken over Noord-Ierland onwerkbaar, dus wil hier opnieuw over onderhandelen met de Europese Unie. Zolang die gesprekken lopen zullen de Britse grenscontroles worden uitgesteld, laat Frost aan parlementariërs weten.

Delen

Terug naar boven