r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese primeur: Malta legaliseert gebruik en teelt cannabis

dinsdag 14 december 2021, 18:03
Beeld vrouwe Justitia
Bron: AJEL

VALLETTA (ANP/DPA/AFP) - Als eerste land in de Europese Unie legaliseert Malta gebruik, koop en teelt van beperkte hoeveelheden cannabis voor recreatief gebruik in de privésfeer. Het parlement van het groepje eilanden in de Middellandse Zee is akkoord gegaan met het bezit van maximaal 7 gram cannabis en de teelt van vier cannabisplanten voor volwassenen thuis.

Ook wordt het mogelijk verenigingen op te richten van maximaal vijfhonderd mensen die productie en verkoop van cannabis exclusief voor hun eigen leden regelen. Cannabisgebruik in het openbaar blijft verboden en ook in het bijzijn van een minderjarige is het niet toegestaan. Het kan boetes tot 500 euro opleveren.

De Maltese premier Abela pleitte voor legalisatie zodat mensen niet meer hun toevlucht hoeven te zoeken tot de zwarte markt. Hij wil ouders het "trauma" besparen dat hun kinderen voor het roken van een joint worden gearresteerd en voor een rechter moeten verschijnen. Het dealen van drugs blijft illegaal, benadrukt de regeringsleider.

Andere Europese landen zijn bezig het Maltese voorbeeld te volgen, zoals Luxemburg. In meerdere EU-lidstaten is het privégebruik van marihuana al legaal, zoals Portugal. In Nederland geldt een gedoogbeleid.

Delen

Terug naar boven