r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Justitieminister Polen wil EU geen geld geven vanwege chantage

zondag 12 december 2021, 8:01
EU and Polish flags
Bron: European Commission

WARSCHAU (ANP) - De Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro zegt tegen de krant Financial Times dat zijn land de Europese Unie geen geld meer moet geven als de EU besluit Poolse subsidies niet uit te keren. De EU zou volgens Ziobro onrechtmatig handelen als zij het geld niet uitkeert vanwege een dispuut over de Poolse rechtstaat.

Ziobro noemt de dreigementen van Brussel dat Polen wordt gekort als het land de wijzigingen in de rechtstaat niet terugdraait onrechtmatig. De minister noemt het veranderen van de rechtstaat noodzakelijk, omdat het systeem niet zou werken. Polen voerde een tuchtkamer in waar rechters kunnen worden gestraft. Inmiddels zijn ongeveer 600 rechters uit hun ambt gezet sinds de veranderingen.

De EU houdt al een uitbetaling van 36 miljard euro aan coronaherstelbetalingen tegen vanwege het conflict met Polen. Een Poolse rechter bepaalde dat het nationale recht boven het Europese recht staat. Een EU-hof sprak later uit dat Brussel subsidies mag koppelen aan de rechtstaat van een land.

"Als dit conflict escaleert, dan eis ik dat Polen alle bijdragen aan de EU stopzet", aldus Ziobro tegen de Britse krant. "Dat zou terecht zijn als de EU ons geen geld meer geeft uit een fonds waar Polen aan bijdraagt." De minister zegt dat Polen dan ook alle EU-plannen die unanimiteit vereisen moet vetoën.

Het veto iedere keer inzetten is toegestaan, maar het terughouden van betalingen aan de EU mag niet. Bij het toetreden tot de unie heeft ieder land de verplichting geaccepteerd om te betalen.

Volgens Ziobro hebben de sancties van de EU niets te maken met de rechtstaat, maar is het een verkapte poging om de huidige Poolse regering te lozen. "De EU zegt hiermee tegen de Polen dat ze geen EU-geld krijgen zolang ze deze democratisch gekozen regering steunen."

Terug naar boven