r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Belarus boycot invoer levensmiddelen uit het Westen

dinsdag 7 december 2021, 17:40

MINSK (ANP) - De regering van Belarus verbiedt per 1 januari de import van bepaalde levensmiddelen uit onder meer de Europese Unie. Volgens het staatspersbureau Belta is de maatregel een reactie op de sancties die westerse landen Belarus eind vorige week oplegden.

Onder meer varkens, vleesproducten, zuivel, groente, fruit, noten en zout mogen niet meer uit het Westen worden ingevoerd. Het is de bedoeling deze producten voortaan uit "bevriende" staten te importeren of ze zelf te produceren, meldt Belta. Inwoners van Belarus mogen deze producten wel voor eigen gebruik invoeren. Ook zijn producten als babyvoeding van de boycot uitgesloten.

Volgens het persbureau kocht Belarus tussen januari en oktober van dit jaar voor 530 miljoen dollar (469 miljoen euro) aan levensmiddelen in de te boycotten landen. Behalve de EU worden de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen, Albanië, IJsland, Noord-Macedonië, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland door de sancties getroffen.

De Nederlandse export naar Belarus bedroeg vorig jaar 284 miljoen dollar, aldus de website tradingeconomics.com. Daarvan was circa 25 miljoen dollar in levensmiddelen die onder de boycot vallen.

De Europese Unie strafte vorige week de staatsluchtvaartmaatschappij van Belarus voor haar aandeel in het doorsluizen van asielzoekers via Belarus naar de Europese Unie. Ook negen andere bedrijven en organisaties en zeventien personen kregen sancties opgelegd. Het was de vijfde keer in ruim een jaar dat de EU optrad tegen het regime in Minsk.

Delen

Terug naar boven