r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese landen en VS hekelen houding Iran bij nucleair overleg

vrijdag 3 december 2021, 20:51

WENEN (ANP/RTR/AFP) - Europese diplomaten hebben hun teleurstelling en bezorgdheid uitgesproken over de voortgang van de gesprekken over het herstellen van het atoomakkoord uit 2015 met Iran. Het Witte Huis stelt dat Iran zich niet constructief en oplossingsgericht heeft opgesteld.

De Europeanen concluderen na een nieuwe gespreksronde van vijf dagen in Wenen dat het regime in Teheran toch weer grote veranderingen heeft voorgesteld die eerder gesloten compromissen onderuit zouden halen. Sommige daarvan zijn volgens hen niet te verenigen met het akkoord en het is onduidelijk hoe de kloof kan worden overbrugd. Volgens de Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken werden de onderhandelingen beëindigd omdat Iran niet bereid lijkt te zijn het akkoord weer te gaan naleven.

De Iraanse onderhandelaar en onderminister Ali Bagheri Kani zei voor zijn vertrek uit Wenen volgens media in zijn land dat Europese onderhandelaars zelf ook discussievoorstellen kunnen doen. De Iraanse buitenlandminister Hossein Amir-Abdollahian had eerder gezegd dat de gesprekken goed verlopen, "maar op alle sporen langzaam".

Er was ook geen doorbraak verwacht. De gesprekken, die vijf maanden hadden stilgelegen, krijgen naar verwachting volgende week een vervolg. Diplomaten uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China bemiddelden in de Oostenrijkse hoofdstad tussen Iran en de Verenigde Staten. Die stapten in 2018 onder toenmalig president Trump uit het akkoord dat beperkingen oplegt aan het Iraanse nucleaire programma en legden Iran weer zware sancties op. Het fundamentalistische regime voerde zijn atoomprogramma vervolgens op.

De nieuwe regering in Washington wil dat de Iraniërs hun nucleaire programma zodanig aan banden leggen dat de ontwikkeling van kernwapens buiten bereik blijft. De Iraanse machthebbers eisen dat de VS sancties intrekken.

Terug naar boven