r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU straft vliegmaatschappijen Belarus en Syrië om mensensmokkel

vrijdag 3 december 2021, 8:24
gewijzigd
Vluchtelingen
Bron: Flickr / jtstewart

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie straft de staatsluchtvaartmaatschappij van Belarus en een Syrische vliegmaatschappij voor hun aandeel in het doorsluizen van asielzoekers via Belarus naar de Europese Unie. Ook negen andere bedrijven en organisaties en zeventien personen krijgen sancties opgelegd, hebben de EU-landen besloten. Het is de vijfde keer in ruim een jaar dat de EU optreedt tegen het regime in Minsk.

Tegelijkertijd met de EU kondigden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada maatregelen aan tegen Belarus voor onder meer het schenden van mensenrechten. Ook vorige keren kwamen de EU, de VS en andere landen samen in actie tegen het Loekasjenko-bewind.

De strafmaatregelen moeten een einde maken aan de praktijken van president Loekasjenko, die volgens de EU asielzoekers voor zijn karretje spant om zich op de unie te wreken. Hij haalde onder anderen Irakezen en Syriërs naar zijn land om ze vervolgens de grens met EU-landen Polen, Litouwen en Letland over te sturen. Duizenden mensen strandden er in de vrieskou.

Behalve staatsvliegmaatschappij Belavia en het Syrische Cham Wings straft de EU ook een reisbureau en een kantoor in Istanbul dat papieren regelde voor asielzoekers die via Belarus naar de EU wilden reizen. Verder zijn hotels die als tussenstation dienden en een grenswachteenheid onder leiding van een zoon van Loekasjenko doelwit. Die laatste zou asielzoekers de grens met de EU over hebben gezet.

De EU legt verder opnieuw een aantal Belarussische grensfunctionarissen, rechters en andere getrouwen van Loekasjenko sancties op. Zij zouden niet allemaal medeplichtig zijn aan de "staatsgeleide mensensmokkel" die Brussel Loekasjenko verwijt, maar worden ook gestraft voor andere vergrijpen. Bijvoorbeeld voor het neerslaan van de oppositie. Voor een aantal staatsbedrijven waarmee Loekasjenko zijn geld verdient, worden eveneens strafmaatregelen van kracht.

De gestrafte personen en organisaties kunnen niet langer bij geld dat ze in de EU hebben gestald. Europese bedrijven en burgers mogen ook geen zaken meer met hen doen. Personen op de sanctielijst mogen de unie niet meer in.

Delen

Terug naar boven