r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Andersson voor tweede keer in week tijd verkozen tot premier

maandag 29 november 2021, 14:39

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Magdalena Andersson is voor de tweede keer in een week tijd door het parlement naar voren geschoven als premier van Zweden. Ze gaat een minderheidsregering leiden die bestaat uit alleen haar eigen sociaaldemocratische partij.

Vorige week was Andersson amper een dag premier toen de Groenen de steun aan de coalitie introkken. Dat was vanwege het goedkeuren van een begrotingsvoorstel van onder meer de rechtspopulistische partij Zweden Democraten.

In het parlement kreeg Andersson meer stemmen tegen dan voor haar benoeming. Volgens het Zweedse systeem heeft een premier geen meerderheid nodig, zolang er geen meerderheid in het parlement tegen is. De 54-jarige politica kreeg 101 stemmen voor, 173 tegen en 75 mensen stemden niet.

Op dinsdag wordt Andersson officieel beëdigd. Ze wordt dan de opvolger van Stefan Löfven. Hij was zeven jaar premier van Zweden. Andersson wordt de eerste vrouwelijke premier van het land.

In september 2022 zijn er parlementsverkiezingen in Zweden. Tot dan staat Andersson voor een moeilijke taak. Ze heeft voor elk besluit steun nodig van oppositiepartijen en ze moet regeren met de begroting zoals die is voorgesteld door de Zweden Democraten, de christendemocraten en de conservatieven. Haar eigen begrotingsvoorstel werd afgekeurd in het parlement.

Delen

Terug naar boven