r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel: fabrikanten beloofden vaccin aan te passen aan variant

zaterdag 27 november 2021, 9:32
gewijzigd
Een persoon wordt gevaccineerd

BRUSSEL (ANP) - De fabrikanten van coronavaccins die de Europese Unie in de arm heeft genomen hebben beloofd hun vaccin "onmiddellijk" aan te passen aan nieuwe virusvarianten. Er zijn dus voorzorgsmaatregelen genomen voor de komst van een verontrustende nieuwe variant als die uit Zuid-Afrika, verzekert voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Von der Leyen heeft vrijdag overlegd met de fabrikanten en met wetenschappers over de nieuwe variant, laat ze weten. De variant beheerst het nieuws omdat die nog een stuk besmettelijker lijkt dan de Delta-variant die nu al hevig huishoudt in de EU. De variant zou bovendien minder vatbaar kunnen zijn voor de beschikbare coronavaccins, omdat hij op veel onderdelen verschilt van de variant waarop de vaccins zijn toegesneden.

"We nemen het nieuws over de nieuwe, meervoudig gemuteerde Covid-variant heel serieus", zegt Von der Leyen. "Het is nu belangrijk dat wij allemaal in Europa snel, beslist en eensgezind handelen." Beschermende maatregelen als het dragen van mondkapjes kunnen de verspreiding van het virus vertragen, brengt ze in herinnering. In afwachting van hulp van coronavaccins, zo nodig ook nieuwe, aangepaste vaccins.

De Europese medicijnwaakhond EMA liet vrijdag weten dat het nog te vroeg is om te zeggen of vaccins moeten worden aangepast. Het is zaak eerst meer informatie te verzamelen, aldus de in Amsterdam gevestigde toezichthouder.

Veel EU-landen hebben inmiddels gehoor gegeven aan de oproep van de commissie om vluchten uit zuidelijk Afrika niet langer toe te laten. Maar de variant is al in Europa. In België is vrijdag een eerste besmetting vastgesteld, bij een jonge vrouw die al twee weken in het land is. Eerder dook de mutant al op in Israël en Hongkong, na Zuid-Afrika en Botswana.

Alle vliegreizen naar getroffen landen "zouden moeten worden opgeschort totdat we helder zicht hebben op het gevaar dat deze nieuwe variant vormt", aldus Von der Leyen.

Delen

Terug naar boven