r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Frankrijk trekt uitnodiging VK voor overleg migrantenkwestie in

vrijdag 26 november 2021, 9:58
Boot met migranten © geralt

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse minister Gérald Darmanin van Binnenlandse Zaken trekt de uitnodiging voor zijn Britse ambtsgenoot voor een internationaal overleg over migranten die via het Kanaal vanuit Frankrijk naar Groot-Brittannië reizen in. De reden hiervoor is een "teleurstellende" brief die de Britse premier Boris Johnson over de kwestie heeft geschreven.

De op Twitter gepubliceerde brief was gericht aan de Franse president Emmanuel Macron. Daarin stelde Johnson nieuwe maatregelen tegen de illegale migratie voor. Ook vroeg hij Frankrijk migranten na hun oversteek weer terug te nemen. Darmanin omschrijft de brief volgens persbureau AFP als "teleurstellend" en stelt dat het openbaar maken van de inhoud het "alleen maar erger maakt".

Het overleg vindt zondag plaats in Calais, waar veel migranten aan hun reis naar Engeland beginnen. Darmanin heeft de uitnodiging aan zijn Britse collega Priti Patel ingetrokken, maar de ontmoeting met vertegenwoordigers van België, Nederland, Duitsland en de Europese Commissie gaat door. Het VK hoopt dat Darmanin zijn besluit terugdraait. "Geen natie kan dit alleen aan, dus ik hoop dat de Fransen het zullen heroverwegen", aldus transportminister Grant Shapps tegen BBC News.

De Fransen en Britten vinden van elkaar dat ze te weinig doen om de illegale migratie over het Kanaal tegen te houden. Johnson heeft gezegd dat Frankrijk het verkeerd doet, terwijl Darmanin de Britten ervan beschuldigd een slecht immigratiebeleid te hebben. Daarnaast zijn de twee landen al langer verwikkeld in een ruzie die is ontstaan door de brexit. Frankrijk claimt te weinig Britse visvergunningen te hebben gekregen.

Terug naar boven