r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

De toekomst van Europa: burgerpanels aan het woord

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 31 januari 2022.

Burgerpanels zullen de komende maanden de toekomst van de EU bespreken en hun aanbevelingen doen. Lees hieronder meer.

De Conferentie over de Toekomst van Europa zet burgers centraal in de discussie over hoe de EU toekomstige uitdagingen moet aanpakken. Burgerpanels hebben een belangrijke rol: tijdens de panels worden ideeën verkregen tijdens evenementen uit de hele EU en voorstellen die via het platform van de Conferentie ingediend werden, uitvoerig besproken. Daarna worden aanbevelingen gedaan om te bespreken met EU-instellingen en andere belanghebbenden.

Wie neemt er deel?

Er zijn vier Europese burgerpanels, elk met 200 burgers. Deelnemers werden willekeurig geselecteerd, maar weerspiegelen de diversiteit van de EU. Er zijn bijvoorbeeld evenveel mannen als vrouwen in elk panel, en evenredig veel Europeanen uit landelijke en stedelijke gebieden. Eén derde van de deelnemers zullen jonge mensen tussen 16 en 25 jaar oud zijn.

Wat zal er besproken worden?

Elk panel zal enkele onderwerpen aanpakken waarover ideeën werden gevraagd:

  • Panel 1 - Een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en banen/ onderwijs, cultuur, jongeren en sport/ digitale transformatie
  • Panel 2 - Europese democratie/ waarden en rechten, rechtstaat, veiligheid
  • Panel 3 - Klimaatverandering, milieu/ gezondheid
  • Panel 4 - EU in de wereld/ migratie

Panelleden kunnen ook bijkomende zaken aankaarten. Onafhankelijke experts zullen tijdens de vergaderingen beschikbaar zijn om advies te geven.

Wanneer zullen de burgerpanels samenkomen?

Elk panel zal drie keer samenkomen. De eerste sessies zullen in het Parlement in Straatsburg plaatsvinden tijdens vier weekends tussen 17 september en 17 oktober. De tweede serie sessies wordt online gehouden in november en de derde serie zal in december en januari plaatsvinden in diverse steden verspreid over de hele EU - mits de gezondheidssituatie het toelaat.

Het schema van de vier burgerpanels

 

Panel

Onderwerpen

Eerste sessie

Tweede sessie

Derde sessie

1

Een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en banen/ onderwijs, cultuur, jongeren en sport/ digitale transformatie

17-19 september

5-7 november

*25-27 februari (Dublin)*

2

Europese democratie/ waarden en rechten, rechtstaat, veiligheid

24-26 september

12-14 november

10-12 december

(Firenze)

3

Klimaatverandering, milieu/ gezondheid

1-3 oktober

19-21 november

7-9 januari

(Warschau)

4

EU in de wereld/ migratie

15-17 oktober

26-28 november

11-13 februari (Maastricht)*

*De derde sessies van panel 1 en 4, aanvankelijk gepland voor 3-5 december in Dublin en 14-16 januari in Maastricht werden uitgesteld wegens de Covid-19-situatie.

Wat zal het resultaat zijn?

De panels zullen aanbevelingen doen, die vervolgens zullen besproken worden tijdens de Plenaire vergadering van de Conferentie - die burgers, vertegenwoordigers van EU-instellingen, nationale parlementen en andere belanghebbenden zal samenbrengen. Twintig vertegenwoordigers van elk panel zullen deelnemen aan deze Plenaire vergadering van de Conferentie en de resultaten van de panels presenteren.

De aanbevelingen van de panels zullen worden opgenomen in het eindrapport van de Conferentie, dat in het voorjaar van 2022 zal worden opgesteld door de raad van bestuur van de Conferentie. Deze raad bestaat uit vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie (de instellingen die gevolg zullen moeten geven aan de conclusies) en waarnemers van alle belanghebbenden van de Conferentie. Het rapport zal in volledige samenwerking met de Plenaire vergadering van de Conferentie worden opgesteld en zal zijn goedkeuring moeten krijgen.

Hoe kan je het werk van de panels volgen?

De sessies met alle deelnemers zullen online uitgezonden worden. Op het platform van de Conferentie kan je hierover meer informatie vinden.

Productinformatie

REF.: 20210902STO11111


Delen

Terug naar boven