r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Groepen migranten vanuit Belarus terug naar huis gevlogen

dinsdag 23 november 2021, 11:33

MINSK (ANP/AFP) - Migranten in Belarus keren mondjesmaat terug naar hun thuisland. De Belarussische autoriteiten melden dat maandag 118 migranten vanuit Minsk naar huis zijn gevlogen en dat dinsdag opnieuw een groep het land verlaat, meldt het staatspersbureau Belta.

Er zijn geen details bekendgemaakt over het vertrek van de migranten. Zo is niet duidelijk waar ze naartoe zijn gegaan. Het zijn niet de eerste mensen die terug naar huis gaan of willen nu het steeds moeilijker wordt om via Belarus naar de Europese Unie te reizen. De EU-lidstaten hebben hun grenzen verstevigd, waardoor zo'n 7000 migranten in Belarus vastzitten.

De meeste mensen komen uit het Midden-Oosten. Landen in die regio proberen te voorkomen dat meer migranten die kant op reizen. Irak repatrieerde vorige week meer dan vierhonderd burgers. Meerdere landen willen volgens Belarus dit soort vluchten organiseren. Belarus zegt migranten die naar huis willen te "assisteren" met hun papierwerk, een laatste in een reeks handelingen die erop gericht lijkt te zijn de situatie te de-escaleren. Eerder werden tentenkampen van migranten ontruimd en gezegd dat migranten uit het grensgebied worden gehaald.

President Aleksandr Loekasjenko wil dat de Europese Unie 2000 migranten opneemt en vervolgens zelf de andere 5000 in Belarus naar huis sturen, maar dat voorstel is geen succes gebleken. De EU beschuldigt Belarus ervan duizenden migranten de grens naar de EU-lidstaten Polen, Litouwen of Letland over te sturen. Dat zou wraak zijn voor EU-sancties die Belarus opgelegd kreeg voor het hardhandig neerslaan van protesten tegen Loekasjenko. Duizenden migranten zijn in de afgelopen maanden via Belarus naar de EU gekomen.

Delen

Terug naar boven